Soome kolleegid

Eesnäärmevähi ravi kvaliteet ITK-s pälvis Soome külaliste kiituse

Ida-Tallinna Keskhaigla võõrustas Soome Eesnäärmevähi Patsientide Liidu (PROPO) delegatsiooni, kes käis meil külas eesmärgiga tutvuda siinsete ravivõimalustega. Külastuse peamine fookus oli eesnäärmevähi diagnostika ja ravi kvaliteedi hindamine võrreldes Soome standarditega.

„Meil oli suur rõõm võõrustada PROPO esindajaid ning jagada kogemusi eesnäärmevähi diagnoosimise ja ravi valdkonnas,“ ütles ITK kirurgiakliiniku uroloogiakeskuse uroloog Mihhail Kovtun. „Külaliste peamine eesmärk oli tutvuda Eesti tervishoiusüsteemi võimalustega, eriti keskenduti eesnäärmevähi diagnoosimise ja ravi kvaliteedile.“

Nii Soome Eesnäärmevähi Patsientide Liit (PROPO) kui ka Eesti Eesnäärmevähi Patsientide Liit (EVPL) on liikmed Euroopa Eesnäärmevähi Patsientide Liidus (UOMO), kes pöörab väga suurt tähelepanu selle vähivormi diagnostikale ja ravile.

„Eesti eesnäärmevähi diagnostika ja ravi on suhteliselt kõrgel tasemel,“ märkis Kovtun. „Eesnäärmevähi diagnostika osas on ITK olnud viimastel aastatel Eestis novaator ja valdkonna liider. Usun, et külalistele jäi meist positiivne mulje. Kindlasti on ka UOMO huvitatud diagnostika ja ravi kättesaadavusest Eestis.“

PROPO esindajad hindasid kõrgelt Eesti tervishoiusüsteemi ja ITK võimekust diagnoosida ja ravida eesnäärmevähki varases staadiumis. Ekspertide sõnul on Eestis diagnostika osas võrdne seis Soomega, kuid meie puudusteks on fokaalne ravi, robotkirurgia ja piiratud brahhüteraapia, ehkki tõenduspõhiselt ei tohiks need puudujäägid ravitulemusi olulisel määral mõjutada.

Külastuse käigus arutati ka võimalikke koostöövõimalusi Eesti ja Soome vahel eesnäärmevähi valdkonnas.

„Nii PROPO kui ka UOMO teevad aktiivset koostööd Eesti Eesnäärmevähi Patsientide Liiduga,“ selgitas Kovtun. „Lisaks uurisid PROPO esindajad tasuliste teenuste võimaluse osas ITK-s Soome patsientidele.“

Patsientidele pakutava toetuse ja informatsiooni osas tõi Kovtun esile EVPL-i olulise rolli.

„Patsientide toetuse eest vastutab eelkõige EVPL, kes on viimase aasta jooksul teinud märkimisväärseid edusamme,“ ütles Kovtun. „PROPO esindajad kiitsid EVPL-i tegevust ning tunnustasid meie saavutusi lühikese aja jooksul.“

Kokkuvõttes võib öelda, et külastus tugevdas Soome ja Eesti vahelist koostööd eesnäärmevähi valdkonnas ning andis positiivse hinnangu Eesti tervishoiusüsteemi võimekusele selles valdkonnas.

Прокрутить вверх