Emakakaelavähk ei anna endast märku

Emakakaelavähi sõeluuringule kutsutakse tänavu 70 000 naist. Eestis on emakakaelavähki haigestumus ja suremus üks kõrgemaid Euroopas. Kuigi Eestis saab igal aastal keskmiselt 150 naist esmase emakakaelavähi diagnoosi ning haiguse tagajärjel sureb umbes 60 naist, siis emakakaelavähi sõeluuringule jõuavad vaid pooled kutsututest.

ITK emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi  sõnul ei ole teadlikkus emakakaelavähi osas alates 2006. aastast, kui sõeluuringutega algust tehti, eriti paranenud. „Üks asi on teadlikkus ja teine skeptilisus, et ega minuga seda ei juhtu. Enese tervisest hoolimine on võrreldes näiteks Soomega oluliselt madalam. Kui Eestis jõuab sõeluuringule alla 50% naistest, siis näiteks Soomes on see protsent üle 80“.

99,7% emekakaelavähi juhtumitest on põhjustatud HPV viiruse poolt. See on papiloomviirus, millel on väga palju alamtüüpe – üle 200, millest üks väike osa võib tekitada erinevaid haigusi. Alates kõige tavalisematest soolatüügastest, mis on pigem kosmeetilised haigused, lõpetades alamtüüpideni, mis võivad  viia ka raskemate haigusteni, millest hullem – emakakaleavähk.

„Üldiselt võib öelda, et üle 2/3 täiskasvanud inimestest on mingi HPV tüübiga nakatunud, kuid enamus neist (90%) tervenevad ise poole kuni kahe aasta jooksul. Umbes 10% organismidest aga ei saa sellega hakkama ja hakkavad tekitama rakumuutusi emakakaelas ehk düsplaasiat. Skriiningu käigus me otsime välja need naised, keda peaksime jääma jälgima. Kui rakumuutus areneb edasi, siis me sekkume. Pisioperatsiooniga on võimalik eemaldada muutunud rakud ja peatada vähiks arenemine. Nii et me saame öelda küll, et emakakaleavähk on ennetatav,“ kinnitab Silja Staarfeldt-Rahumägi.

Sümptomeid ei ole

Kui patsient pöördub sümptomite alusel, siis tähendab, et tal on juba väljaarenenud vähk.

Peamine nakatumisiga jääb 35-60 eluaasta vahele. Kui kõik naised osaleksid sõeluuringus, oleks võimalik ennetada peaaegu kõiki emakakaleavähi juhte. Kuna sõeluuringus osalemise protsent on kehv, siis jõuavad naised arsti juurde sageli liiga hilja ja saavad oma diagnoosi, kui on tekkinud juba sümptomid ja probleemid. Vähi arenemine võtab aega 10-15 aastat, kuid seda võiks ja saaks ennetada.

Juba väljaarenenud vähk annab endast märku järgmiste sümptomitega nagu veritsus, voolus, valud, urineerimishäired.

Sõeluuring on kiire

Seda teostavad nii naistearstid, perearstid kui ka ämmaemandad. Leidke need haigekassa koduleheküljelt üles ja pange aeg kinni. Enamasti on see ooteaeg lühike, mitte üle nädala. „Protseduur ise on üsna lihtne, kiire ja valutu. Iga rakumuutus ei tähenda vähki! Keskmine emakakaelavähki haigestumise vanus jääb vahemikku 52-54 eluaastat,“ räägib ämmaemandusjuht ja lisab, et emakakaleavähk on praktiliselt ainus vähiliik, mille vastu saab vaktsineerida. Vaktsineeritakse HPV vastu, mis annab vähi vastu umbes 85%-lise kaitse.

Scroll to Top